Příliš dobré na odpis: Aplikace nabízí přebytková jídla v restauracích za polovinu

Lea Schellongová

Průměrný Čech spotřebuje ročně 785 kilogramů potravin a dalších zhruba 200 kilogramů vyhodí. Plýtvání jídlem se však netýká nejen Čech, ale všech industrializovaných zemí a je environmentální zátěží. Londýnští podnikatelé Chris Wilson a Jamie Crummie proto vyvinuli speciální aplikaci Too Good To Go, která má pomoci tento problém řešit.

Alarmující čísla ve Velké Británii vnukli šikovným tvůrcům nápad na aplikaci, která umožní prodej jídel jinak odstavených na vyhození. Jedná se o jídla, o nichž zpravidla provozovatel ví, že se tradičním způsobem neprodají. Do projektu se mohou zapojit restaurace, bistra, pekárny, kavárny a další podniky, které následně za poloviční cenu jídlo nabídnou. A nejen to, skrze aplikaci lze také přispět na porci člověka v nouzi.

Aplikace je zatím dostupná na šesti evropských trzích, a to ve Velké Británii, Dánsku, Norsku, Německu, Francii a Švýcarsku. Na oficiálních stránkách aplikace se uvádí celkově 383‘783 prodaných jídel, což je v přepočtu asi 767 tun oxidu uhličitého jinak vypuštěného nazbyt. Nápad skutečného významu, který by stálo za to zvážit v  mnohem větším měřítku, nemyslíte?

Zdroj: czechcrunch.cz, lidovky.cz
Foto: youtube.com