5 tipů na podzimní jídla z lokálních surovin

Barbora Černošková

Zahrádkářská sezóna již brzy skončí, stejně tak jako farmářské trhy. Pojďme se společně podívat, jak můžeme využít vlastních zdrojů či podpořit místo holdingů malé pěstitele a ještě k tomu si uvařit něco dobrého.

Řepové carpaccio

Řada z vás možná zná hovězí či jiné carpaccio, nicméně naše kamarádka „teta wiki“ říká, že se tak dá nazvat cokoliv nakrájené za syrova na tenké plátky, dochucené omáčkou, nicméně v dnešní době se pod carpaccio řadí i věci marinované a vařené.

Ať už je nomenklatura jakákoliv, místo slovíček si raději budeme hrát s chutí. Na řepové carpaccio najdete receptů nesčetně. Většina z nich vám bude radit, abyste řepu nejdříve uvařili. Upřímně, já ji nevařím. Řepa z trhů mi chutná i syrová a také se mi s ní lépe pracuje. Navíc vaření zabíjí různé vitamíny, a proto je syrová verze velmi zdravá. Nejprve je třeba ji oloupat a nakrájet na hodně tenké plátky. Nožem se mi nikdy nepovedlo dosáhnout něčeho, co by šlo nazvat „hodně tenkými plátky“, a proto doporučuji použít škrabku, pokud nemáte nějaký chytrý nástroj. Poté ji naskládám do mísy a zaliji směsí vody, olivového oleje, jablečného octa, soli a cukru. Poměry si můžete najít, ale v každém receptu jsou trochu jinak a dle mého názoru je stejně nejlepší zkoušet a dochutit podle sebe. Můžete přidat taky různé bylinky, tymián, rozmarýn, slunečnicové semínko, rukolu, atd. Poté naloženou řepu dáme do lednice alespoň na  12 hodin.

Pro odvážnější jedince nabízím recept od Zdeňka Pohlreicha : http://www.apetitonline.cz/recepty/5830-carpaccio-z-cervene-repy-podle-zdenka-pohlreicha.html.

Jablečný koláč

Další lokální surovinou jsou jablka. Co si budeme nalhávat, ta s láskou pěstovaná se supermarketovským prostě nevyrovnají. Když nepočítám nakyslé druhy, jsou velmi sladká, a proto se skvěle hodí na koláč, který pak můžete i méně osladit. Přidávám odkaz na recept, který je dle mého názoru jednoduchý, i když jste třeba stejně jako já, v pečení začátečníci. Doporučuji udělat i tu pletenou ozdobu, sice to zabere nějakou chvilku, ale vypadá to opravdu hezky.

http://www.acotedajis.cz/klasicky-jablecny-kolac/

Tip: Do koláče můžete přidat oříšky či třeba hrušku.

Smoothie

Blíží se zima a vitamíny potřebujeme. Paradoxně máme ale mnohdy chuť na něco teplého, vařeného, čímž ale často spoustu vitamínů zabijeme. Pít ale musíme pořád, proto řešením může být smoothie, kam navíc musíme dát ovoce/zeleniny docela dost, čímž dostaneme vitamínovou bombu v jednom nápoji.  Při jeho výrobě se většinou fantazii meze nekladou, ale pokud chceme opravdu lokální výsledek, doporučuji směs jablek, mrkve, řepy a třeba špenátu. Tím dostanete spoustu vitamínu C, A, železa a také vlákniny. Můžete samozřejmě vyzkoušet různé variace s hruškami, semínky (slunečnicová, vlašáky, lněné semínko), kadeřávkem, či jinými plodinami z vaší zahrádky či z trhů.

Nezapomeňte jen, že je třeba smoothie brzy zkonzumovat, jinak začne kvasit.

Zelňáky

Tuto mňamku jsem neznala, dokud jsem nejela na studia do Českých Budějovic, jedná se totiž o jihočeskou specialitu. Tradičně se vyrábí ze sádla a se škvarky, nicméně dnes se podíváme na variantu jednodušší.

Buď si můžete těsto jednoduše vyrobit z kysaného zelí, mouky, oleje/másla, a koření, jako například zde:

https://www.toprecepty.cz/recept/46819-jihoceske-vegetarianske-dietni-zelnaky-zelne-placky/

nebo můžete zkusit moji poněkud „punkovější“ verzi, kdy jsem zelí prostě smíchala a rozválela s moukou a listovým těstem, dochutila solí, kmínem, pepřem a dala dozlatova péct na 200 stupňů. Chutnalo všem. 🙂

Není štrůdl jako štrůdl

U nás doma se štrůdl tradičně dělal tak, že se oloupala jablka, pak nastrouhala, pak se přidala spousta cukru a pomleté ořechy, které tam vlastně nikdy nebyly pořádně cítit. Pak jsem vyzkoušela pár jiných verzí a odpozorovala jsem, že život může být i mnohem snazší a jako bonus budete mít, jak se říká, „víc muziky“.

Můj tip je takový, že jablka loupat nemusíte a jen je nakrájíte na malé kostičky nebo měsíčky. Díky tomu se štrůdl nerozmočí tolik, jako s jablky strouhanými.  Pak je samozřejmě důležitá pořádná vrstva skořice či skořicového cukru. Máte-li jako já rádi ořechy, určitě bych je nemlela, ale nakrájela na malé kousky a posypala jimi vrstvu jablek. Co se cukru týče, pokud seženete opravdu sladká jablíčka, myslím, že ani není potřeba.

Zbytek postupu je tradiční, zabalit, potřít čím jste zvyklí, dát do trouby.

Dva nelokální tipy:

Tip 1.: Nedávno mi jedna milá osoba dala ochutnat štrůdl s arašídovým máslem (potřít rozválené těsto, než dáte jablka), které si můžete vyrobit i sami doma, bez palmového oleje, máte-li výkonný mixér. Určitě vyzkoušejte.

Tip 2.: Štrůdl je hodně dobrý ještě trochu teplý s kokosovým jogurtem.

Dobrou chuť!

foto: photopin.com